+31 (15) 80.80.147 info@umecom.nl

Olieverf op Paneel / Medea HogePriesteres (Ans Markus)

5.290,00


Beschrijving

Rond schilderij Medea / Hogepriesteres van Ans Markus*, gemaakt in 1998. Olieverf op Paneel. Naast Medea, hebben we nog 5 schilderijen van Ans Markus te koop (Aïda & Amneris, Portret van dochter en Maxima). Afm. (Diameter x Dikte) ca. 105 x 4 cm. Taxatiewaarde: €15.000. Prijs is vraagprijs, bieden vanaf €4.000.

Locatie: Delft. Verzending binnen Nederland kan vaak heel voordelig! Elders in de wereld is ook mogelijk, vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Kunst-Makelaar [.NL] – onderdeel Umecom B.V., Makelaar in Roerend Goed – bemiddelt in de verkoop van Kunst & Antiek. Ook uw verkoop uitbesteden? Liefhebber van oude Meubels, Klokken, Beelden, Schilderijen, e.d.? Kijk op de website voor informatie en aanbod.


Antje Geertje (Ans) Markus* (Halfweg, 29 januari 1947) – Nederlandse kunstschilderes. Markus is vooral bekend om haar schilderijen van vrouwen in windsels. Ans Markus groeide op in een eenvoudig milieu. Haar vader Thomas Markus (1907-1971) was timmerman; haar moeder Antje Vermeer (1912) was huisvrouw, maar deed ook de huishouding bij anderen als aanvulling op het gezinsinkomen. Al in haar vroege jeugd blonk Ans Markus uit in tekenen. Tijdens haar middelbareschoolopleiding aan het Laurens Costerlyceum in Haarlem kreeg zij belangstelling voor mode en wilde zij modetekenaar worden.

In 1964 verhuisde het gezin naar Geertruidenberg. Ze maakte daardoor haar schoolopleiding niet af en ging werken op het kantoor van het betonbedrijf waar haar vader bedrijfsleider werd, Van Baarsen. De broer van Ans, Tom, werd daar later directeur. Haar ouders vonden een kunstopleiding niet nodig en te kostbaar. In 1967 raakte Ans in verwachting en trouwde met de vader van haar kind. Het echtpaar ging in Tilburg wonen. In 1970 schreef Markus zich in voor een avondcursus anatomietekenen en begon zij ook met schilderen. Met deze beperkte opleiding wordt Markus als autodidact gezien.

Het huwelijk was slecht en voor Ans Markus zelfs traumatisch. Haar echtgenoot maakte zich schuldig aan huiselijk geweld, waardoor het zelfbeeld van Markus schade opliep. Het huwelijk bleef niettemin in stand tot 1977. Kort daarna kreeg zij een relatie met de schilder Jan van den Berg, die zij had ontmoet in de Tilburgse kunstkring en met wie ze ging samenwonen. Rond 1985 liep ook deze relatie stuk, waarna Markus een van de weinige symbolische schilderijen schilderde waar een man in voorkomt, met de titel ontmoeting. Van de man is alleen de achterkant te zien, terwijl hij een trap oploopt, weg van de vrouw.

 

error: COPYRIGHT © UMECOM GEBRUIK VERBODEN!